Ευτυχώς, το ξεσκόνισμα δεν είναι μια δύσκολη δουλειά, αν γίνει εγκαίρως.
Θα σας ανταμείψει να δείτε τα πράγματα που προηγουμένως ήταν καλυμμένα από σκόνη, καθαρά και λαμπερά και πάλι! Με τις σωστές τεχνικές, τα εργαλεία και συμβουλές, μπορείτε να κρατήσετε όλη αυτή τη σκόνη υπό έλεγχο, και το σπίτι σας να είναι καθαρό και λαμπερό!
Εργαλεία: Χρησιμοποιήστε εργαλεία που θα τραβήξουν τη σκόνη, δεν θα τη σπρώξουν. Ένα ξεσκονιστήρι φτερών μπορεί να είναι διασκεδαστικό στη χρήση, αλλά για σοβαρό ξεσκόνισμα, χρησιμοποιήστε ένα
πανί μικροϊνών. Τα υφάσματα από μικροϊνες μαζεύουν κυριολεκτικά τη σκόνη, είναι εξαιρετικά απορροφητικά, χωρίς ραβδώσεις και δεν αφήνουν πίσω τους χνούδια. Ένα μπουκάλι γεμάτο με μισό λευκό ξύδι,και μισό νερό μπορεί να ψεκαστεί πάνω σε ένα πανί μικροϊνών ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων ή επίπλων, το όποιο είναι κατάλληλο για την επιφάνεια που καθαρίζετε.
Σκόνη προς τη σωστή κατεύθυνση: Όταν ξεσκονίζετε ένα δωμάτιο, ξεκινήστε με τα αντικείμενα που βρίσκονται ψηλότερα και εργαστείτε γύρω από το δωμάτιο και μέχρι το χαμηλότερο. Σκουπίστε μετά με την ηλεκτρική σκούπα. Καθώς η σκόνη πέφτει προς τα κάτω, η εργασία σε αυτό το μοτίβο θα σας βοηθήσει να αποφύγετε το διπλό κόπο!
Ηλεκτρονικά: Οι υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, οι συσκευές αναπαραγωγής DVD, ο στερεοφωνικός εξοπλισμός και οι εκτυπωτές είναι διαβόητοι μαγνήτες σκόνης. Πριν από τον καθαρισμό αποσυνδέετε πάντα τον εξοπλισμό.Το πανί μικροϊνών συνήθως κάνει τη δουλειά, ενώ μια μαλακή βούρτσα (όπως μια παλιά οδοντόβουρτσα ή ένα πινέλο) θα αφαιρέσει τη σκόνη από τις ρωγμές. Βεβαιωθείτε ότι σκουπίζετε γύρω από τα καλώδια και τις οπές εξαερισμού για να αποτρέψετε τη φθορά και την υπερθέρμανση των συσκευών.
Ευαίσθητα αντικείμενα: Για όλα αυτά τα μικρά μπιχλιμπίδια και άλλα περίπλοκα αντικείμενα, όπου η σκόνη μπορεί να παγιδευτεί, καθαρίστε ελαφρώς και σκουπίστε και πάλι με ένα πανί μικροϊνών.
Τοίχοι, Πλαίσια Πόρτας, Οροφές και Πλάκες: Όλοι αυτοί οι χώροι μπορούν να συγκρατήσουν μια μεγάλη ποσότητα σκόνης, αν δεν σκουπίζονται σε τακτική βάση. Χρησιμοποιήστε μια καθαρή στεγνή σφουγγαρίστρα ή τοποθετήστε ένα πανί μικροϊνών πάνω από τις τρίχες μιας σκούπας και ασφαλίστε με ένα λάστιχο, για να τη χρησιμοποιήσετε σε ψηλά σημεία που δεν μπορείτε να φτάσετε.
Πίσω από το φόυρνο και το ψυγείο: Αν έχετε τραβήξει ποτέ το φόυρνο και το ψυγείο σας, τότε γνωρίζετε ότι η ποσότητα των ψίχουλων, των λιπών και άλλων που συσσωρεύονται μπορεί να είναι συγκλονιστική. Εάν είναι δυνατόν, μετακινήστε τη συσκευή έξω από τον τοίχο και αποσυνδέστε την. Σκουπίστε για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερη σκόνη από την πλάτη και κάτω από τη συσκευή και στη συνέχεια σκουπίστε το δάπεδο και τους τοίχους με ζεστό σαπουνόνερο. Αυτό δεν θα κάνει μόνο τις συσκευές σας να λειτουργούν καλύτερα και περισσότερο, αλλά θα εξαλείψετε επίσης μια πηγή τροφής για έντομα και άλλα παράσιτα.
Κουρτίνες και περσίδες: Αν παραμεληθούν, μπορούν να συγκεντρώσουν πολλή σκόνη. Ξεσκονίστε σε εβδομαδιαία βάση, για να διατηρήσετε τη συσσώρευση στο ελάχιστο και πλύνετε μία φορά το χρόνο.
Επικαλυμμένα έπιπλα: Αφαιρέστε τα μαξιλάρια και τα καλύμματα και σκουπίστε με την ηλεκτρική.
Ανεμιστήρες οροφής και φωτιστικά: Σύρετε μια παλιά μαξιλαροθήκη πάνω από τη λεπίδα του ανεμιστήρα της οροφής και στη συνέχεια τραβήξτε το ύφασμα προς τα πίσω, συλλέγοτντας έτσι όλη τη σκόνη και τη βρωμιά που περιέχονται. Για τα φωτιστικά, κλείστε το γενικό και στη συνέχεια σκουπίστε το εξωτερικό χρησιμοποιώντας ένα πανί μικροϊνών.
Καλοριφέρ και φούρνος: Χρησιμοποιήστε την ηλεκτρική σας με το εξάρτημα βούρτσας για να απορροφήσετε τη σκόνη αποτελεσματικά. Τα καλοριφέρ καλό θα ήταν να συντηρούνται από ειδικό μια φορά το χρόνο.
(tidymom.net)