Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της λειτουργίας ενός πολυάσχολου εστιατορίου είναι η διατήρηση μιας καθαρής κουζίνας. Με μια πληθώρα δραστηριοτήτων που λαμβάνουν χώρα συνέχεια, ο τακτικός καθαρισμός μπορεί να φανεί αγχωτικός αν δεν έχετε συντάξει ένα πρόγραμμα.
Για να βοηθήσετε τη σωστή καθημερινή λειτουργία του εστιατορίου, δημιουργήστε μια εύχρηστη λίστα που θα σας βοηθήσει σε αυτό. Κάποιες εργασίες πρέπει να γίνονται πολλές φορές την ημέρα, ενώ άλλες πρέπει να γίνονται μόνο εβδομαδιαίως ή μηνιαία. Ο τακτικός καθαρισμός της κουζίνας είναι απαραίτητος για την ασφάλεια των τροφίμων και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των απορριφθέντων τροφίμων μειώνοντας το συνολικό κόστος των μενού.
Καθαρισμός σε κάθε αλλαγή βάρδιας
Αυτές οι ενέργειες είναι κοινές για τους μάγειρες και το υπόλοιπο προσωπικό της κουζίνας. Θα πρέπει απλά να γίνουν μέρος της εργασίας τους συνειδητά.
- Πλύσιμο σχάρας μετά το μαγείρεμα κόκκινου κρέατος, πουλερικών ή ψαριών
- Σκούπισμα του πάγκου εργασίας και της περιοχής προετοιμασίας
- Αλλαγή σανίδων κοπής
- Αλλαγή νερού και πανιών καθαρισμού
- Άδειασμα κάδων απορριμμάτων στο τέλος κάθε βάρδιας
Οι υπεύθυνοι για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα και δείπνο πρέπει να μοιράζονται τις παρακάτω εργασίες και να διατηρούν την κουζίνα πρακτική και καθαρή. Η δημιουργία ενός συγκεκριμένου προγράμματος θα διασφαλίσει ότι δεν υπάρχει κενό στην καθαριότητα.
Καθάρισμα φριτέζας
Πλύσιμο σχάρας
Άδειασμα κάδων
Τοποθέτηση όλων των πανιών καθαρισμού στο πλυντήριο
Τοποθέτηση όλων των ποδιών και καπέλων στο πλυντήριο(όχι μαζί με τα πανάκια καθαρισμού)
Πλύσιμο και αποστείρωση όλων τιων επιφανειών (πλάκες κοπής, πάγκος, τραπέζια)
Πλύσιμο μηχανής κοπής κρέατος και τυριού μετά από κάθε χρήση
Περιτύλιγμα όλων των τροφίμων του ψυγείου
Πλύσιμο στα πατάκια
Σκούπισμα και σφουγγάρισμα πατώματος της κουζίνας
Καθάρισμα του μεγάλου ψυγέιο κρεάτων
Καθημερινές εργασίες
Για να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο, καλή ιδέα θα ήταν να προσλάβετε ένα συνεργείο καθαρισμού που εργάζεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και διασφαλίζει τη μέγιστη καθαριότητα στην κουζίνα σας μέχρι την πρώτη εργάσιμη ώρα.
- Καθάρισμα σημείων που μαζεύουν λίπη
- Αλλαγή αλουμινόχαρτου και στο περιτύλιγμα φαγητών
- Πλύσιμο ανοιχτηριού δοχείων
- Φροντίδα φίλτρων της καλύπτρας πλυντηρίου πιάτων
Εβδομαδιαία
Κάθεμια από τις παρακάτω εργασίες μπορεί να αλλάζει υπεύθυνο καθ 'όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, έτσι ώστε κάθε το προσωπικό να μοιράζεται δίκαια τις εργασίες.
- Άδειασμα στους ψύκτες, πλύσιμο και καθάρισμα
- Απομάκρυνση αλάτων από νεροχύτες και βρύσες
- Καθαρίσμα καφετιέρας
- Καθάρισμα φούρνων. Φροντίστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη συγκεκριμένη εργασία.
- Ακόνισμα μαχαιριών (δεν αποτελεί καθαρισμό ακριβώς, αλλά πρέπει να γίνει)
- Χρήση καθαριστικών σε αποχετεύσεις δαπέδου
Μηνιαία
Όπως και με τον εβδομαδιαίο κατάλογο καθαρισμού, οι μηνιαίες υποχρεώσεις θα πρέπει να προγραμματιστούν καθ 'όλη τη διάρκεια του μήνα, σε διαφορετικές βάρδιες, έτσι ώστε το προσωπικό να μοιράζεται το βάρος τους.
- Πλύσιμο πίσω από τις συσκευές (ψησταριά, φούρνος, φριτέζες) για να μειώσετε τη συσσώρευση λίπους, γεγονός που αποτελεί σοβαρό κίνδυνο πυρκαγιάς
- Καθάρισμα των καταψυκτών
- Άδειασμα και καθάρισμα μηχανής πάγου
- Ρύθμιση φούρνων και θερμομέτρων
- Ακόνισμα τεμαχιστή κρέατος και τυριού
- Πλύσιμο τοίχων και οροφών
- Σκούπισμα στεγνής περιοχή αποθήκευσης
- Αλλαγές τυχόν παγιδών παρασίτων
- Γέμισμα του κιτ πρώτων βοηθειών
- Ενημέρωση των δελτίων δεδομένων ασφαλείας των υλικών, τα οποία περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια οποιαδήποτε χημικά προϊόντα στο εστιατόριο σας.
Ετησίως
Υπάρχουν επίσης πολλές σημαντικές εργασίες που πρέπει να κάνετε κάθε χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι η κουζίνα σας είναι καθαρή και ασφαλής. Οι περισσότεροι χρειάζονται τη βοήθεια ενός επαγγελματία. Είναι καλό να προγραμματίζετε τον έλεγχο λίγο πριν ξεκινήσει η πολυάσχολη περίοδος λειτουργίας, έτσι ώστε εάν υπάρχουν επισκευές που απαιτούνται, να μην χάσετε πολλές μέρες εργασίας.
Έλεγχος συστήματος καταστολής πυρκαγιάς
Ελέγξτε τους πυροσβεστήρες (αυτό μπορεί να χρειαστεί να γίνεται δύο φορές το χρόνο, ανάλογα με το πού βρίσκεστε)
Καθαρίστε τα φίλτρα δύο φορές το χρόνο. Χρησιμοποιήστε μια εταιρεία που ειδικεύεται στον καθαρισμό φίλτρων αντί να ασχοληθείτε εσείς (πρόκειται για ακατάστατη και χρονοβόρα εργασία).
Καθαρίστε τις ενδεικτικές λυχνίες σε οποιοδήποτε εξοπλισμό κουζίνας αερίου (Βεβαιωθείτε ότι ακολουθήσατε τις οδηγίες του κατασκευαστή).
Η εφαρμογή του παραπάνω προγραμματισμού θα βοηθήσει έτσι ώστε η κουζίνα σας να είναι ασφαλής για τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Θα αποτρέψει πιθανή μόλυνση των τροφίμων και θα βοηθήσει στη μείωση της αλλοίωσης τροφίμων και των αποβλήτων, διατηρώντας τα κέρδη υψηλά και το προσωπικό ικανοποιημένο.
(www.thebalancesmb.com)