Οδηγός για τον καθαρισμό του γραφείου

Οδηγός για τον καθαρισμό του γραφείου

Το παρακάτω άρθρο μπορεί να εξυπηρετήσει σαν ένας χρήσιμος οδηγός καθαρισμού για γραφεία και επαγγελματικούς χώρους. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ένα καθαρό περιβάλλον εργασίας είναι επιθυμητό από όλους και όπως έχουν δείξει έρευνες μπορεί να επιφέρει καλύτερο επίπεδο αποδοτικότητας των εργαζομένων.

Το πρώτο βήμα στην καθαριότητα γραφείου, είναι η συγκέντρωση του κατάλληλου εξοπλισμού: Προετοιμάστε το καρότσι καθαρισμού με όλα τα αναλώσιμα, τα εργαλεία και τα χημικά που θα χρειαστείτε και κατευθυνθείτε προς τις περιοχές που απαιτούν καθαρισμό. Σε περίπτωση που χρειάζεται, χρησιμοποιήστε την ειδική πινακίδα σήμανσης ολισθηρού δαπέδου.

Παρακάτω θα βρείτε ένα πρόγραμμα με εργασίες που μπορούν να πραγματοποιούνται, όπως και τη συχνότητα με την οποία μπορούν να γίνονται, για ένα βέλτιστο αποτέλεσμα.

Καθημερινές εργασίες καθαρισμού

1. Ελέγξτε τους χώρους για άχρηστα αντικείμενα ή χαρτιά και πετάξτε τα

2. Απομακρύνετε τυχόν λεκέδες ή σκόνη

3. Εάν υπάρχουν κηλίδες ή λεκέδες στα χαλιά, τα δάπεδα, τους τοίχους, ή τα έπιπλα σκουπίστε τα αμέσως

Εργασίες σε εβδομαδιαία βάση

1. Ξεσκονίστε όλες τις επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων, ντουλαπιών, τοίχων και των ραφιών

2. Αδειάστε τα δοχεία απορριμμάτων και αντικαταστήστε τις σακούλες τους

3. Καθαρίστε καλά τα γραφεία, τα τηλέφωνα, τις αριθμομηχανές και το πληκτρολόγιο του υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα πανί μικροϊνών μαζί με υγρό απολυμαντικό

4. Ξεσκονίστε σώματα θέρμανσης, προεξοχές, πόρτες και περβάζια παραθύρων σε οποιοδήποτε προσβάσιμο επίπεδο

5. Σκουπίστε όλα τα δάπεδα με μοκέτα και μη παραλείψετε τους διαδρόμους

6. Σκουπίστε όλα τα δάπεδα από πλακάκι ή οποιοδήποτε άλλο υλικό

7. Συνεχίστε με σφουγγάρισμα: Αυτό είναι ένα κομμάτι που χρήζει προσοχής, καθώς υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Πολλά γραφεία διαθέτουν πλακάκια αντί για μοκέτα, επειδή είναι πιο εύκολο να καθαριστούν. Ωστόσο, η υγρασία και τα βακτήρια αναπτύσσονται παντού, γι’αυτό και τα πλακάκια χρειάζονται σχολαστικό σφουγγάρισμα και σωστό στέγνωμα.

Επίσης, τα πλακάκια μπορεί να είναι εύκολο να καθαριστούν και να απολυμανθούν, αλλά η πραγματική πρόκληση βρίσκεται στους αρμούς αυτών, οι οποίοι μπορούν να απορροφήσουν και να φιλοξενήσουν εκατοντάδες μικρόβια και βακτήρια όπως και μούχλα. Ο παραδοσιακός καθαρισμός με νερό, υγρό καθαριστικό, σφουγγαρίστρα και κουβά είναι απαραίτητος εδώ, ωστόσο με κάποιες προϋποθέσεις έτσι ώστε να γίνει σωστά:

• Σκουπίζετε συχνά με την ηλεκτρική σκούπα - Αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση μικροβίων και σκόνης που μπορεί να συσσωρευτούν στους αρμούς και να επιτρέψουν την ανάπτυξη βακτηριδίων

• Χρησιμοποιείτε ένα ειδικό καθαριστικό αρμών για να διατηρήσετε τα δάπεδα καθαρά και να αποφύγετε την απορρόφηση μικροβίων

• Αποφύγετε τη χρήση καθαριστήρα δαπέδου με σφουγγάρι - Το πιθανότερο είναι ότι θα κατευθύνει τα μικρόβια απευθείας στους αρμούς, οπότε προτιμήστε καλύτερα μια κλασσική σφουγγαρίστρα με λωρίδες ή κορδόνι

• Αλλάζετε συχνά το νερό στον κουβά σφουγγαρίσματος – Μην σφουγγαρίζετε μεγάλες επιφάνειες πλακιδίων χωρίς αλλαγή νερού

Εργασίες ανά μήνα

1. Καθαρίστε όλες τις επιτοίχιες μονάδες, όπως πχ το μηχάνημα χειροπετσέτας

2. Γυαλίστε γραφεία, τραπέζια, καρέκλες και άλλα αντικείμενα από ξύλο, με τη βοήθεια ενός ειδικού γυαλιστικού

3. Ξεσκονίστε τους αεραγωγούς/εξαεριστήρες και πίσω από δυσπρόσιτες περιοχές, όπως τραπέζια και γραφεία

4. Καθαρίστε όλα τα παράθυρα και τις γυάλινες πόρτες με ένα ειδικό καθαριστικό τζαμιών

Εργασίες ανά 6 μήνες

1. Φροντίστε τυχόν γρατζουνιές και φθορές στα πλακάκια με κάποιο ειδικό προϊόν φινιρίσματος

2. Αφαιρέστε τα χαλιά, τους διαδρόμους, και καθαρίστε τα είτε με επαγγελματικά μηχανήματα είτε μέσω κάποιου συνεργείου καθαρισμού

Σωστή συντήρηση και αποθήκευση εξοπλισμού

  • Θα πρέπει να καθαρίσετε αμέσως όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσατε, δηλαδή κουβάδες, σφουγγαρίστρες και τα υπόλοιπα εργαλεία καθαρισμού και να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν απομείνει χημικά ή νερό που δεν έχει απομακρυνθεί.
  • Ξεπλύνετε τις σφουγγαρίστρες και κρεμάστε τις για να στεγνώσουν.
  • Τοποθετήστε όλα τα αναλώσιμα και τα αξεσουάρ στο καρότσι καθαρισμού και επιστρέψτε το στην αρχική θέση αποθήκευσης του.
  • Όλες οι σακούλες σκουπιδιών πρέπει να πεταχτούν και οι πινακίδες σήμανσης να μαζευτούν.
  • Τυχόν έπιπλα και αντικείμενα που μετακινήθηκαν, μπορούν πλέον να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Να θυμάστε ότι, τo καρότσι καθαρισμού είναι ο ιδανικός τρόπος για την οργάνωση των αναλωσίμων αλλά και τη συλλογή απορριμμάτων σε μια κινητή πλατφόρμα.

(www.cleanfreak.com)

(www.kitchenerclean.com)

Σχετικά προϊόντα
Our Brands