Το σφουγγάρι πιάτων είναι ένα αντικείμενο που δεν λείπει ποτέ από καμία κουζίνα! Αποτελεί ένα κοινό εργαλείο που χρησιμοποιείται τόσο για τον καθαρισμό πιάτων, όσο και για άλλων επιφανειών κουζίνας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά λάθη που κάνουμε συχνά με τα σφουγγάρια της κουζίνας. Δείτε παρακάτω:
1. Δεν το αντικαθιστούμε συχνά
Αν το σφουγγάρι κάθεται δίπλα στον νεροχύτη της κουζίνας μας περισσότερο από 10 μέρες, τότε ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε! Τα σφουγγάρια της κουζίνας μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια, μούχλα και ωίδιο με την πάροδο του χρόνου. Η χρήση ενός παλιού και βρώμικου σφουγγαριού μπορεί να μεταδώσει μικρόβια και να μολύνει τα πιάτα.
2. Tο χρησιμοποιούμε για τα πάντα
Είναι καλύτερο να χρησιμοποιούμε ξεχωριστά σφουγγάρια για διαφορετικές εργασίες καθαρισμού για την αποφυγή διασταυρούμενης μόλυνσης. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε το ίδιο σφουγγάρι για να καθαρίσουμε τα πιάτα και να σκουπίσουμε τους πάγκους της κουζίνας, καθώς με αυτόν τον τρόπο μεταφέρουμε βακτήρια από τη μια επιφάνεια στην άλλη.
3. Δεν το αποθηκεύουμε σωστά
Είναι ανθυγιεινό να αφήσουμε ένα υγρό σφουγγάρι στο νεροχύτη ή στον πάγκο, καθώς μπορεί να προωθήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας. Μετά από κάθε χρήση, στύβουμε καλά το σφουγγάρι και αποθηκεύουμε σε καλά αεριζόμενο χώρο όπου μπορεί να στεγνώσει τελείως στον αέρα. Ιδανικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια θήκη για σφουγγάρια ή να το κρεμάσουμε ώστε να στεγνώσει σωστά. Όσο πιο καλά στεγνώσει, τόσο πιο καθαρό θα παραμείνει.
4. Δεν ξεπλένουμε καλά το σφουγγάρι μεταξύ των χρήσεων
Μετά από κάθε χρήση, είναι σημαντικό να ξεπλένουμε καλά το σφουγγάρι για να αφαιρούμε τυχόν σωματίδια τροφής, υπολείμματα σαπουνιού ή προϊόντα καθαρισμού. Διαφορετικά, θα συσσωρευτούν υπολείμματα και βακτήρια στο σφουγγάρι.
5. Δεν το στύβουμε
Όταν τελειώσουμε με το πλύσιμο των πιάτων ή το σκούπισμα των επιφανειών με το σφουγγάρι της κουζίνας, φροντίζουμε να το στύβουμε εντελώς. Ένα σφουγγάρι που το έχουμε στύψει θα στεγνώσει πιο γρήγορα από ένα βρεγμένο και ένα πιο στεγνό σφουγγάρι ισούται με ένα καθαρότερο σφουγγάρι.
6. Χρησιμοποιούμε σφουγγάρι αντί για χαρτί κουζίνας
Ορισμένες εργασίες είναι πιο κατάλληλες για χαρτοπετσέτες ή χαρτί κουζίνας. Για παράδειγμα, τα ζουμιά από το κρέας, είναι καλύτερο να καθαρίζονται με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Αντί να μολύνουμε πιθανώς άλλες επιφάνειες με ένα σφουγγάρι επικαλυμμένο με ωμό ζουμί κοτόπουλου, μπορούμε απλά να το καθαρίσουμε με χαρτί κουζίνας, το οποίο μετά και θα πετάξουμε!
7. Χρησιμοποιούμε το σφουγγάρι σε καυτές επιφάνειες
Τα σφουγγάρια κουζίνας είναι συνήθως κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά που μπορούν να λιώσουν ή να διαλυθούν όταν εκτεθούν σε υψηλή θερμότητα. Η χρήση σφουγγαριού σε καυτές επιφάνειες, όπως εστίες μαγειρέματος ή ψησταριές, μπορεί να καταστρέψει το σφουγγάρι και ενδεχομένως να αφήσει πίσω του υπολείμματα ή λιωμένα κομμάτια.
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Δεν πρέπει να απολυμαίνουμε το σφουγγάρι στο φούρνο μικροκυμάτων ή στο πλυντήριο πιάτων. Αν θέλουμε να το καθαρίσουμε πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιούμε ένα μίγμα νερού και χλωρίνης και μετά ξεπλένουμε καλά!